Lage rugklachten

wervelkolom-01583405562.jpg

Oorzaak lage rugklachten

Bukken, tillen, zitten, lopen.... we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij je klachten krijgt. Het schiet weer eens in je rug. Hoe vaak denk je niet: 'Ach vervelend, maar het trekt wel weg'. Intussen blijven de klachten steeds weer terugkomen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor jouw klachten. 

Oefentherapie Motus Focus en lage rugklachten

Marlies Noordam-Borren is betrokken bij een multidisciplinair overleg voor Lage rugklachten. Samen met orthopeden vanuit het Amphia ziekenhuis, Revalidatie Revant, fysiotherapeuten en collega oefentherapeuten, is zij een programma aan het ontwikkelen voor het behandelen van mensen met lage rugklachten. 

behandeling op maat

De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. Je werkt onder begeleiding van de oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in goede conditie. De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot de klachten. Je krijgt inzicht in de reactie van je lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen ga je op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Je analyseert je houding en bewegingen in het dagelijkse leven. De oefentherapeut stimuleert je om zelf na te denken over oplossingen. Je leert hoe je je houding en manier van bewegen kunt verbeteren. Je rug wordt sterker en de klachten nemen af. 

Ook leer je hoe je kunt voorkomen dat de klachten terugkeren. Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op jouw persoonlijke situatie. Dat betekent dat je oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen krijgt, die geïntegreerd zijn in de dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel de werkomgeving (hoogte stoel en bureau, gebruik maken van hulpmiddelen tijdens zorg), de thuissituatie (stofzuigen, strijken), als jouw hobby's (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief. Je ontdekt een andere -gezondere- manier van bewegen en kunt weer optimaal functioneren in al jouw dagelijkse activeiten.

 klachten

Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een:

(Oefentherapie Motus Focus kan u helpen bij bovenstaande klachten. Klik op de link voor meer informatie over de aandoeningen)

Bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak van de klachten niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.Vicieuze cirkel pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden het dagelijkse leven. Door een pijnlijke of stijve rug ga je anders bewegen. Hierdoor raakt het systeem van spieren, botten en gewrichten uit balans. Ook kan de pijn je ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon of stemming negatief beïnvloeden. Je belandt in een vicieuze cirkel, waardoor je niet meer optimaal kunt functioneren. De oefentherapeut kan je helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.