hoofdpijn en spanningsklachten
Hoofdpijn- en spanningsklachten
Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. (Spier)spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed positief te beïnvloeden.
Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (dat kan worden aangeduid als het gevoel van een strakke band om of helm op het hoofd), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten (vooraf) gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning wordt vaak veroorzaakt door stress of kou en vocht.
Spanningsklachten kunnen worden veroorzaakt door stress. Deze spanningsklachten kunnen lichamelijke klachten geven zoals, moeheid, hoofdpijn, rugklachten en maagklachten. Ook kan het psychische klachten geven, zoals nervositeit, gedeprimeerdheid en slaapproblemen. Spanningsklachten kan je onderverdelen in overspanning, burn-out en psychiatrische stoornissen.
Wat is de rol van de oefentherapeut?
Heb jij last van (spannings)hoofdpijn, dan kan de oefentherapeut jou helpen! Tijdens jouw behandeling is het eerst van belang om het verschil te laten ervaren tussen (spier)spanning en ontspanning. De doorbloeding van de te veel gespannen spieren wordt bevorderd door de spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Omdat stress een negatieve invloed heeft op de hoofdpijn, word je bijvoorbeeld geleerd hoe je op lichaamssignalen kan reageren en hoe je het beste met stress kunt omgaan. Ook het aanleren van een gunstig adempatroon is hierbij van belang.
Een ander voorbeeld is het aannemen van een gezonde houding. Het accent ligt hierbij op de stand van schouders en hoofd en de strekking van wervelkolom en nek. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan: de spieren die zorgen voor de gunstige houding moeten versterkt worden, zodat de overbelaste spieren meer kunnen ontspannen.
- Als de spierbalans is verbeterd en je je een minder belastende houding eigen hebt gemaakt, wordt de aandacht gericht op jouw bewegingspatroon in het dagelijkse leven. Het is immers belangrijk dat je je bewust bent en blijft van spanning en ontspanning en dat je jouw spieren niet meer belast dan nodig is.
Wanneer ga je naar de oefentherapeut?
Spanningshoofdpijn
Stress
Burn-out
Depressie
Duizeligheid