Houding en beweging

Houdings-/bewegingsklachten

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stilstaat. Tenzij er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding, overbelasting of spanningen of stress. Overbelasting van spieren, banden en pezen kunnen veel klachten geven.

Klachten aan de armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak van het ontstaan van die klachten. Typische arm-, nek- of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek.

Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor je voor de behandeling daarvan bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening. Nek- en schouderklachten zien we vooral veel bij spanning- en stressgerelateerde klachten.

Een ander voorbeeld wat houdings- en bewegingsklachten kan geven is een scoliose. Scoliose is een afwijking van de wervelkolom, die vaak zichtbaar wordt door de zijdelingse verkromming. Er kan ook een verdraaiing zichtbaar zijn van de wervels in de vorm van een zogenaamde gibbus (een bolling in de ribben-rugstreek). Of een overdreven strekking. 

Scoliose kan structureel of niet structureel zijn. Een niet-structurele scoliose, ook wel houdingsscoliose genoemd, ontstaat vaak als gevolg van pijn, beenlengteverschil of door een duidelijke voorkeurshouding. Deze niet structurele scoliose is goed corrigeerbaar. 
Structurele scoliose is te onderscheiden in vier soorten:

de idiopathische scoliose (zonder bekende oorzaak)
de congenitale scoliose (aangeboren)
de neuromusculaire scoliose (door spier- en/of zenuwaandoening)
de degeneratieve scoliose (door slijtage)

Wat is de rol van Oefentherapie Motus Focus?

Het is, ongeacht de klachten, van groot belang dat je blijft bewegen. Motus Focus kan je daarbij helpen. De oefentherapeut heeft een belangrijke rol in het geven van houdings- en bewegingsadviezen, het aanleren van oefeningen om bepaalde spieren te versterken en anderen op lengte te brengen en het bewust worden van de eigen voorkeurshoudingen. Dat betekent dat je oefeningen en adviezen krijgt die op maat zijn gesneden op jouw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel je werkomgeving (hoogte stoel en bureau), je thuissituatie (stofzuigen, strijken) als je hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Door de adviezen van jouw oefentherapeut toe te passen, leer je om gezonder te bewegen. Zo kun je weer optimaal functioneren in al jouw dagelijkse activiteiten. 

Om je gewrichten, spieren en algehele lichamelijke gezondheid in optimale conditie te houden maakt Marlies Noordam-Borren samen met jou een oefenschema opbouwen dat geheel bij jouw lichaam past. Daarnaast is het van belang dat je jouw dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kunt blijven uitvoeren zonder het lichaam over te belasten. Ook hierbij kan Marlies je helpen. Met verschillende tips en geregeld oefenen leer ik je optimaal gebruik te maken van je eigen mogelijkheden. Dit betekent dat je ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.

Na of tijdens de behandeling is het ook mogelijk om in beweging te blijven en te blijven trainen door mee te doen met de wandel/oefengroep of Perfect Pilates.
 

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

 • Artrose
 • Osteoporose
 • Ziekte van Scheuermann
 • Scoliose
 • Hypermobiliteit
 • KANS (RSI)
 • Frozen Shoulder
 • Tennisarm
 • Golferselleboog
 • Heup-, knie- en voetklachten
 • Lage rugpijn
 • Rugklachten