Pilates/Medical Kinetics voor Zwangeren

Fit blijven en je conditie op peil houden tijdens  je zwangerschap? Volg dan de wekelijkse Pilates/Medical Kinetics voor zwangeren les.  Iedere week zullen alle belangrijke spiergroepen getraind worden, ook krijg je adviezen over gebruik van bekkenbodem-, buik-, rugspieren tijdens de zwangerschap en bevalling. Vanaf week 12 kan van je zwangerschap kan je beginnen met deze lessen.

Oefentherapie, Medical Kinetics en Pilates kunnen goed gecombineerd worden, dit samen met de kennis over het zwangere lijf en bekken/bekkenbodemspier, zal in de deze lessen alles aan bod komen en goed begeleid worden. (zie onderaan deze tekst uitleg over Medical Kinetics en Pilates)

Vanwege geen beschikbaarheid van een ruimte, is deze les een Focus wandel les geworden. Ook zeer geschikt voor zwangere vrouwen en alle onderdelen die hierboven worden genoemd, worden behandeld. Tijdens het wandelen worden oefeningen gegeven en dat in een mooie omgeving. 

Iedere dinsdagavond van 20:15 - 21:15 .

Kosten:

10 x €9,- 

De eerste (proef)les is gratis, daarna kan je een rittenkaart aanschaffen van 10 lessen. Mocht je deze 10 lessen niet opmaken tijdens je zwangerschap, kom dan  meedoen met de reguliere les (donderdag van 19:00 - 20:00) of Focus wandelen.  (Vrijdag verschillende tijden)

(naar de webshop)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

logo MK def pms.png

Wat is Medical Kinetics

Marlies Noordam-Borren geeft Medical Kinetics lessen. De oefeningen van Medical Kinetics gebruikt ze zowel in de individuele behandeling als ook in de groepslessen.

Wat is Medical Kinetics?

Ieder mens is anders. Er is dus niet een ideale manier van bewegen. Wat voor jou de juiste houding en manier van bewegen is maak je in samenspraak met je eigen lijf en gecoacht door de Medical Kinetics teacher zelf uit. ieder heeft een eigen programma altijd rekening houdend met zijn/haar mogelijkheden, zelf ontdekken is het motto.

Je krijgt les. Dit betekent dat je ook iets leert. Hoe je lijf in elkaar zit, wat je moet voelen als je bepaalde bewegingen maakt. Dus niet zo maar wat liggen oefenen, maar bewust bezig zijn met je lijf.

Je krijgt zelfs huiswerk op, geen moeilijke ingewikkelde oefeningen, maar kleine bewegingen die je erg simpel ergens tussendoor eens kunt doen en waardoor de resultaten van je training enorm zal stijgen.

Doordat het lichaam in patronen driedimensionaal wordt bewogen zullen zowel de botten en gewrichten, als de daarbij behorende spierketens steeds in zijn totaal worden aangesproken op hun functie. 

Door bewegingen in de ruimte met wisselingen en variatie zullen dezelfde spieren steeds op een iets andere manier worden belast, waardoor een veel natuurlijkere belasting ontstaat. 

Omdat spieren op een natuurlijke functionele manier worden gebruikt, train je niet alleen grote primaire spieren, maar worden vooral je intrinsieke (diepe) spieren aangesproken die voor een groot deel de contouren van je lichaam bepalen.

Door niet alleen variatie in richting en kracht uit te voeren, maar ook in snelheid. Door remmende werking van de bewegingen te gebruiken, door weerstand te maken versterk je de spieren. Houdende spieren geeft een natuurlijke rek in de gehele keten, waardoor spieren ook excentrisch worden gebruikt. Dit geeft slanke mooie spieren. 

Het meest belangrijke onderdeel is het altijd aanwezige leerproces en gedragsveranderingsproces. Dit betekent dat er als basis altijd gewerkt wordt aan het aanleren van een goede houding, een goede bekkenbeheersing en bekkenstand met een goede en doorvoelde interne krachtsluiting..

 • Is voor iedereen toegankelijk
 • Is bewust bezig zijn met je lijf
 • Er zit een leerproces in
 • Is leuk om te doen
 • Is altijd op je eigen niveau
 • Is best pittig maar nooit te zwaar
 • Geeft veel afwisseling en is niet eentonig
 • Je werkt je niet in het zweet
 • Geeft rust en ontspanning
 • Je krijgt er een mooi lijf van
 • Het is goed voor je conditie
 • Het is goed voor je gezondheid.
 • Met aandacht en plezier bewegen en werken aan een goede energie balans.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Picture1.png

Wat is Pilates

Marlies Noordam-Borren geeft Perfect Pilates lessen in Breda.

Deze lessen passen geheel in de visie van Oefentherapie.

Pilates is een training voor het hele lichaam waarbij je de kleine dieper gelegen spiergroepen in je lichaam gaat activeren. Veel mensen gebruiken hun diepe kleinere spieren niet, waardoor de grotere spiergroepen het vaak alleen moeten doen, hierdoor kunnen klachten gaan ontstaan omdat de kleine spieren voor een grotere stabiliteit zorgen.

Alle bewegingen die je uitvoert met Pilates doe je geconcentreerd, met aandacht en controle, hierdoor wordt de training intensiever en effectiever en doordat je met je volledige aandacht bij de oefening bent, vergeet je alle andere dingen. Pilates is dus ook echt een body en mind les.

Je hele lichaam is betrokken bij Pilates maar het accent ligt vooral op je rompstabiliteit, ook wel core-stability genoemd. Je core is het centrum van je lichaam; een korset van spieren rondom je rug, buik en bekkengebied. Voor het uitvoeren van de meeste bewegingen die je maakt heb je deze (kleine diepe) spieren nodig. Een stabiele sterke core is dan ook heel belangrijk voor bijvoorbeeld een goede houding en om de kans op blessures te verminderen. Het is de kern van je lichaam van waaruit de meeste kracht komt.

In de Pilates lessen ga je dus bewust deze spieren rondom die kern activeren waardoor je een ‘Powerhouse’ gaat creëren. De stabiliteit en stevigheid van je lichaam wordt op de eerste plaats niet bepaald door de kracht van je armen en benen, maar door de kracht van je core, het is daarom heel belangrijk om dit gebied sterk te maken en sterk te houden door middel van Pilates.

Je leert op een veilige manier om je kleinere spiergroepen te activeren zodat de grotere spiergroepen alleen hoeven te ‘werken’ als dat nodig is en niet om te compenseren.

De visie van Perfect Pilates past geheel bij Oefentherapie Motus Focus. Marlies Noordam-Borren heeft de opleiding oefentherapie gevolgd. Zij kan tijdens de lessen je individuele aanwijzingen geven. Geheel gericht op jouw lichaam. Er is een grote kennis over houding en beweging. Als het je niet lukt om in de groepslessen bij te blijven of de klachten blijven terugkomen, is er de mogelijkheid om individuele therapie te volgen, om vervolgens weer verder te gaan in de groep.