« De gezondheidspiramide»

Gepubliceerd op 18-09-2020

118875859_10221655868418302_4168861588181082713_n.jpg

Laatst zag ik deze gezondheidspiramide op LinkedIn voorbij komen. Ik vind hem zo goed.... Ik ga hem uitleggen.

De piramide is niet nieuw. Hij is gebaseerd op de leerpiramide van Bales. aee942f025c7121794e90a0e4c5c97d6.jpgDe leerpiramide kan je bij je cursussen gebruiken, zodat je alle aspecten van het leren doorloopt, waardoor de gegeven lesstof blijft hangen bij de cursisten. Er staan in de verschillende lagen van de piramide andere termen dan in de gezondheidspiramide. zoals, uitleggen/toepassen, doen, discussie, demonstratie, audiovisueel, lezen en horen.

Het idee is, dat de onderste laag, altijd aanwezig moet zijn. Dat is de basis. Als je dit toepast heb je 90% van het leren te pakken. Hoe meer naar boven, wordt het percentage van leren steeds minder. Maar het blijft wel belangrijk om deze technieken toe te passen, alleen als de basis er niet is, kan je de bovenste punten wel toepassen, maar dat zal  niet het gewenste effect hebben. 

Zo werkt het ook met de gezondheidspiramide.

De basis moet aanwezig zijn, om tot een gezonde leefstijl te komen.

1= stressreductie: Kijk eens waar je stress level vandaan komt. Kan je daar nog aan sleutelen? Kan je minder werken? benut je je pauzes optimaal? of ben je in je pauzes nog bezig met werk. Als je thuis komt, sta je dan nog aan of kan je jezelf wel even een tandje omlaag zetten? Oftewel, stressreductie zit in jezelf. Sta je 24 uur in versnelling 6, of schakel je af en toe terug naar 3 en aan het einde van de dag in versnelling 1?

2= gezonde slaaptijden en ritme: Je zal merken als je al aan stressreductie hebt gedaan, dat je ook makkelijker inslaapt en doorslaapt. stress heeft veel invloed op je slaap. Voordat je gaat slapen, heeft je lichaam en geest  1,5 tot 2 uur om tot rust te komen. Ga je nog allerlei drukke zaken ondernemen net voor je gaat slapen, kan je niet slapen..... Je slaaphormoon heb je nog niet aangezet. +/- 8 uur slaap heb je nodig om de hele herstel (lichaam en geest) cyclus door te gaan. Daarna kan je de volgende dag er weer fris tegenaan. 

3= voeding: Als je aan stressreductie hebt gedaan en je gezonde slaaptijden en ritme hebt, zal je merken dat de behoefte aan suikers een stuk lager is. Uit onderzoek is gebleken, dat bij te weinig slapen, je metabolisme veranderd. Er is meer suikerbehoefte, omdat je lichaam denkt dat je deze nodig hebt om te functioneren en je lichaam verwerkt de suikers anders, dan bij een gezonde slaap. Weinig slaap geeft een verhoogde kans op diabetes. 

4= beweging: Nu heb je gedaan aan stressreductie, je hebt gezonde slaaptijden en ritme en je eet gezond, je hebt meer energie en tijd om daadwerkelijk te gaan bewegen. Ik twijfel een beetje aan de plek van bewegen. Ik denk dat voeding en bewegen op dezelfde plek staan of bewegen staat zelfs een beetje lager. Bewegen zorgt ervoor dat er een stofje vrijkomt in je hersenen, waardoor je je gelukkiger voelt. Ook zorgt gezond bewegen ervoor, dat je beter slaapt en je verbrand de voeding die je eerder tot je genomen hebt. Je lichaam en geest wordt sterker door bewegen.

5= Gezonde relaties. Dit is wat minder op mijn vakgebied, maar zeker niet onbelangrijk. Ik weet wel, als je eerst aan jezelf werkt, dan worden de relaties ook beter. Als jij lekker in je vel zit, kan je meer aan, ga je je minder aan andere ergeren. Dat werkt ook mee aan een gezonde relatie. Is de relatie een dermate groot probleem, waardoor je alle andere zaken niet kan aanpakken, zoek dan hulp.... 

6= In de natuur zijn. Iedereen weet dat in de natuur zijn, belangrijk is. Deze top van de piramide, kan je in alle lagen toepassen. Stressreductie: pauzes ga je lekker wandelen buiten, dit is bewegen, nadat of voordat je een gezonde lunch neemt, dit doe je met je relaties, waardoor deze gezond worden en door bewegen, kan je lekkerder slapen. In de natuur krijg je vitamine D door de zon, wat ook weer direct invloed heeft op je weerstand. Oja, ga niet in de natuur bewegen en in je hoofd bezig zijn. Beweeg met aandacht, kijk naar de mooie bomen en luister naar de vogels enz. 

Heb je alle 6 de lagen van de piramide op orde? Dan heb je een gezond leefstijl en is je weerstand top.

Lukt het je niet zelf om veranderingen te maken in je leefstijl, neem dan met mij contact op.

Ik 'Marlies Noordam-Borren' van Oefentherapie Motus Focus' ben oefentherapeute Mensendieck. Ik ben slaapoefentherapeut en kan je helpen bij verschillende slaapproblemen. Daarnaast geef ik Focus wandelen. Wandelen en oefenen tegelijk, dit lekker buiten in de natuur. Na je werktijd of misschien wel tijdens je lunch, samen wandelen en spierversterkende oefeningen doen. Is het buiten echt te slecht weer, is pilates ook een optie.

Heb je pijnklachten, waardoor je minder beweegt, dan ben je ook bij mij op het goede adres. Oefentherapeute zijn de beweegspecialist. (individuele therapie wordt vergoed uit het aanvullend pakket, hetzelfde potje als de fysiotherapie), samen kijken we, in een individuele behandeling, naar waar de klachten vandaan komen. Ik maak ik een behandelplan, waarin je actief aan jouw lichaam werkt, om de klachten te verminderen.

meer informatie:

www.oefentherapie-motusfocus.nl

info@oefentherapie-motusfocus.nl

06-10268072